Volg ons op  Facebook  Instgram Afspraken maken of wijzigen? Klik hier! Bel ons: 0184 - 480102    
             
 

 

Mondzorg Sliedrecht 
  Home    Onze praktijk    Behandelingen    Tarieven    Contact 
         
             
       

BLOG

Moet je voor of na het ontbijt je tanden poetsen?

   
             
 
         
   

Het is al jaren een grote vraag die eigenlijk nooit beantwoord is. Moet je voor of na het ontbijt je tanden poetsen? Steeds vaker hoor je dat 'na het ontbijt' poetsen je tanden kan beschadigen. Maar is dat waar?

Vruchtensap en suiker tast het tandglazuur aan

Bovenstaande kop zal niet voor iedereen nieuw zijn. Maar volgens Frank Abbas, hoogleraar tandheelkunde aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, moet je daarvoor wel heel hard poetsen met een schurende tandpasta. Vruchtensappen en frisdrank zorgen ervoor dat het tandglazuur tijdelijk zwakker is. Wanneer moet je dan dus je tanden poetsen? Volgens Abbas beschadigd niet je tandenborstel het glazuur, maar de tandpasta. Tandpasta's met schuurmiddel zorgen ervoor dat de gele of bruine aanslag op je tanden verdwijnd. Rokers gebruiken dit vaak, maar de meeste tandpasta's bevatten zo weinig schuurmiddel dat dit geen kwaad kan.

Fluoride

Een ander bestandsdeel van tandpasta, fluoride, zorgt voor een sterker glazuur op je gebit. Als we daarvan uitgaan, is het dus beter om je tanden voor het ontbijt te poetsen. Anderzijds herstel je tijdens het poetsen ná het ontbijt eventele beschadigingen direct door de werking van de fluoride. Volgens hoogleraar Abbas kun je volgens bovenstaande conclusies dus het beste voor het ontbijt poetsen met tandpasta en flossen, plus na het ontbijt eventuele etensresten wegpoetsen met alleen je tandenborstel, zonder tandpasta. Drink je echter (heel) veel frisdrank, dan is het wel verstandig om voordat je het drinkt je tanden te poetsen.

Conclusie

Of je nu voor of na het ontbijt je tanden poetst, in de praktijk zal het voor de meeste mensen niet uitmaken. Belangrijker is dát er gepoetst wordt!


  Ontbijt    
         
         
         
         
         
           
      Mondzorg Sliedrecht    
    KRT register     KNTM Gevisiteerd


Alle tandartsen van Mondzorg Sliedrecht zijn opgenomen opgenomen in het Kwaliteitsregister Tandartsen (KRT)

Bekijk onze
privacy- en cookieverklaring.

Adres
Rembrandtlaan 51
3362 AC in Sliedrecht

Telefoonnummer
0184 - 480102

Spoednummer (buiten openingstijden)
078-2005000