Paro-preventie

Behandeling van de paro-preventieassistente

Het tandvlees vormt het fundament van uw gebit. Zonder gezond tandvlees is het onmogelijk een gezond gebit te behouden. Zorg aan uw tandvlees, preventie van tandvleesproblemen en de behandeling van tandvleesproblemen vormen dan ook een belangrijk onderdeel van uw gebit en onze praktijk.

Is uw tandvlees ontstoken?

Ontstoken tandvlees ontstaat door tandplaque, een zacht en kleverig wit laagje dat bestaat uit bacteriën. Tussen tanden en kiezen en langs de rand van het tandvlees is dit moeilijk weg te halen. Plaque kan hard worden, dit heet tandsteen. Daardoor kan een ontsteking ontstaan. Uw tandvlees wordt sneller rood, bloedt snel en u kunt een slechte adem hebben. Dit heet gingivitis. Als u de symptomen van gingivitis negeert, omdat u ze niet herkent of omdat u liever niet naar de preventie assistente/mondhygiëniste wilt gaan, zal het probleem toenemen. Als gingivitis niet behandeld wordt, kan het verergeren tot parodontitis, een ernstigere vorm van tandvleesontsteking, waarbij ook het steunweefsel (kaakbot) rond de tand en/of kiezen ontstoken zijn. Onder bepaalde omstandigheden zal de tandplaque de kans krijgen om dieper in de ruimte tussen de tand en het tandvlees te komen. De ruimte die hierdoor ontstaat wordt de pocket genoemd. Parodontitis is een ernstige aandoening, die ook uw algehele gezondheid negatief kan beïnvloeden.

Waarom verwijzing paro-preventieassistente?

Een paro-preventieassistente is een preventie-assistente die een aanvullende opleiding heeft gedaan en daarmee ook patiënten behandelt, bij wie de ruimte tussen tand en tandvlees al iets verdiept is (parodontitis). Zij heeft geleerd om voor deze patiënten zelfstandig een behandelplan op te stellen en werkt nauw samen met de tandarts en mondhygiënist op dit gebied. Ook patiënten die na behandeling bij de mondhygiënist een stabiele situatie bereikt hebben, kunnen op een gegeven moment voor de nazorg behandeld worden door de paro-preventieassistente.

Wat kunt u verwachten?

De paro-preventieassistente heeft van uw tandarts al vernomen waarom u bent verwezen. De paro-preventieassistente zal u uitleggen wat u van haar kunt verwachten. Zij zal de situatie van uw tandvlees bekijken en hiervan verslag doen aan u. Naar gelang de behandelbehoefte zal direct gestart worden met de behandeling.

De paro-preventieassistente is bevoegd om zelfstandig de volgende zorg te verlenen:

  1. Het geven van mondhygiëne instructie;
  2. Het verwijderen van oppervlakkig tandsteen;
  3. Het verwijderen van tandsteen tot 6 mm onder het tandvlees;
  4. Het opstellen van een behandelplan en/of pocketstatus;
  5. Het grondig reinigen van de worteloppervlakten;
  6. Het uitvoeren van nazorg in opdracht van de mondhygiënist;
  7. Het sealen van kiezen bij kinderen;
  8. Het geven van fluoridebehandelingen bij kinderen;
  9. Het maken van gebitsafdrukken;
  10. Het verzorgen van bleekbehandelingen.
Wat kost de behandeling?

Jeugdigen tot 18 jaar krijgen de kosten van de paro-preventieassistente volledig vergoed uit de basisverzekering. Mondzorg Sliedrecht stuurt de rekening via Infomedics.

Voor volwassenen wordt meestal instructie en/of tandsteen verwijderen berekend. Deze verrichtingen gaan op basis van tijd. De Nederlandse Zorg Autoriteit heeft hiervoor de code M03 met een bedrag van € 14,91 per 5 minuten vastgesteld (afronding naar boven).

Wanneer de paro-preventieassistente de nazorgfase van de mondhygiëniste overneemt, worden er T-codes berekend. Meestal is dit T042 € 101,07: standaard consult parodontale nazorg. Deze behandeling duurt ongeveer een half uur.