Protheses

Protheses

Mist u tanden of kiezen en zoekt u een betrouwbare oplossing? Overweeg dan een prothese. U kunt kiezen voor een gedeeltelijke of volledige vervanging, afhankelijk van uw situatie. Een plaat- of frameprothese vervangt enkele tanden, terwijl een volledige prothese een complete vervanging biedt van uw gebit.

Verschillende soorten protheses

Klaar voor een stralende glimlach? Ontdek de prothesemogelijkheden bij Mondzorg Sliedrecht.

  1. Plaatprothese: Deze prothese bestaat uit tandvleeskleurig kunsthars en ligt direct op het tandvlees. Eventueel verankerd met haakjes aan aangrenzende tanden, biedt de plaatprothese steun bij kauwen en knarsen. Let wel op: voedselresten kunnen onder de prothese komen, wat mogelijk tandvleesklachten veroorzaakt.
  2. Frameprothese: Deze prothese heeft een metalen basis, afgewerkt met roze, tandvleeskleurig kunsthars en kunsttanden. Vastgeklikt aan uw eigen tanden, zorgt het frame voor extra stabiliteit tijdens het kauwen. Houd er rekening mee dat de ankerarmen zichtbaar kunnen zijn.
  3. Volledige prothese: Een volledig kunstgebit of volledige prothese vervangt alle natuurlijke tanden en kiezen in de mond. De mond is dan geheel tandeloos.
Hoe verlopen de behandelingen?

Behandeltraject plaat- en frameprothese: Stap voor stap

Interesse in een plaat- of frameprothese? Het behandelproces kent grotendeels dezelfde stappen:

  1. Afdruk maken: Een nauwkeurige afdruk van uw gebit wordt gemaakt met een afdruklepel. Bij een frameprothese worden uw eigen tanden doorgaans eerst geslepen.
  2. Gipsmodel: De afdruk wordt gevuld met gips om een gedetailleerd model van uw mond te creëren.
  3. Vervaardiging prothese: Aan de hand van dit gipsmodel wordt uw individuele plaat- of frameprothese gemaakt.
Tijdsinvestering
  1. Plaatprothese: Verwacht vier tot vijf consulten verspreid over circa vijf weken.
  2. Frameprothese: Dit traject vraagt meerdere bezoeken en doorgaans enkele weken tijd.
Nazorg: wat kunt u verwachten?

Ook met een prothese blijft gebitsverzorging cruciaal. Reinig zowel de prothese als uw natuurlijke tanden grondig na elke maaltijd en voor het slapen gaan. Hierdoor voorkomt u ophoping van etensresten en tandplak, zowel op als onder de kunsttanden. Maak het reinigen van uw gebit onderdeel van uw dagelijkse routine.

Voor een optimale reiniging van uw prothese zijn water, zeep en een speciale protheseborstel voldoende. Uw eigen tanden en wortels poetst u het beste met een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta.

Gun uw kaken ’s nachts wat rust door uw prothese uit te doen. Het is volkomen normaal dat uw nieuwe gebit enige gewenning vereist.

Uw tandarts voert elke zes maanden een controle uit op uw prothese. Indien vereist, wordt de prothese aangepast voor een perfecte pasvorm.

Zet de eerste stap naar een stralende glimlach! Mondzorg Sliedrecht staat voor u klaar. Plan nu uw afspraak!