Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Heeft u gevoelige tanden of kiezen bij het drinken van warme of koude dranken? Dat kan een signaal zijn van ontstoken tandweefsel. Wanneer hiervan sprake is, voert de tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. Dit wordt ook wel wortelkanaal- of zenuwbehandeling genoemd. Maar hoe ontstaat de ontsteking en hoe verloopt zo’n behandeling?

Hoe ontstaat ontstoken tandweefsel?

Tanden en kiezen zijn verankerd in de kaak via wortels die onder het tandvlees liggen. In deze wortels bevindt zich het tandweefsel bestaande uit zenuwvezels en bloedvaten. Ontstekingen kunnen ontstaan door diverse oorzaken: tandbederf, een diepe vulling of zelfs een harde klap.

Bij een ontsteking is snelle behandeling essentieel. De tandarts moet het aangetaste weefsel verwijderen om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. Een onbehandelde ontsteking kan leiden tot kaakbotverlies. Heeft u een kaakbotontsteking? Dan kunnen uw tanden onnatuurlijk hoog aanvoelen. Directe actie is geboden: maak snel een afspraak voor diagnose en behandeling.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling kan gevoelig zijn. Dit komt door de zenuwvezels in het tandweefsel. Is uw tandweefsel nog levend? Dan krijgt u uiteraard een verdoving voor maximaal comfort. Voorafgaand aan de behandeling maakt de tandarts een röntgenfoto om een goed beeld te krijgen van de situatie.

Hoe verloopt de wortelkanaalbehandeling

Uw tandarts start de behandeling door de aangetaste tand of kies te openen. Hierdoor is het mogelijk om het ontstoken weefsel te verwijderen. Vervolgens worden uw wortelkanalen met fijne vijltjes gereinigd en worden de kanalen schoongespoeld. De tandarts sluit de kanalen en dicht de tand of kies met een vulling. Als de kies verzwakt is, kan een versteviging van de kies noodzakelijk zijn.

De duur van de behandeling varieert tussen een half en anderhalf uur, afhankelijk van het aantal wortelkanalen. Eén tand heeft doorgaans één wortelkanaal, terwijl kiezen meer wortelkanalen hebben.

Heeft u vragen over het verloop van uw behandeling? Overleg met uw tandarts voor gedetailleerde informatie.

Wat kunt u na de wortelkanaalbehandeling verwachten?

Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk dat u enige pijn ervaart. Een pijnstiller kan uitkomst bieden. Daarnaast kan er na verloop van tijd verkleuring van de behandelde tand of kies optreden. In dat geval kan uw tandarts dit veelal corrigeren.