Spoed buiten onze openingstijden?  078 – 200 5000

Kennislab

Help, ik moet naar de mondhygiëniste! 

Misschien bent u er wel eens geweest, de mondhygiëniste. Bij Mondzorg Sliedrecht werken twee mondhygiënistes. Maar wat doen zij eigenlijk? In deze blog vertellen we u meer over hun functie en wanneer u bij hen terechtkomt. 

Wat doet een mondhygiëniste?

Onze mondhygiënisten behandelen parodontitis, oftewel tandvleesontstekingen. Het gaat dan met name over vergevorderde tandvleesontstekingen waarbij er een diepe ruimte is tussen de tand en het tandvlees. Normaal gesproken zit er een ruimte van 2 à 3 millimeter tussen een tand en het tandvlees. Als de tandarts tijdens een controle ziet dat er veel tandplak zit en er een beginnende tandvleesontsteking ontstaat, wordt de patiënt doorgestuurd naar de preventieassistente. Die laten zien wat er gebeurt als de ontsteking zich verder ontwikkelt en hoe de tandplak verwijderd kan worden. Heeft de tandontsteking zich al doorgezet en is er sprake van een ruimte van 4 of 5 millimeter? Dan wordt de patiënt doorverwezen naar de paro-preventieassistente. Deze professionals proberen de ruimte zoveel mogelijk weer terug te brengen naar 2 à 3 millimeter. Wanneer de ruimte 5, 6, 7, of zelfs 8 millimeter diep is, komt de patiënt terecht bij de mondhygiëniste. 

Hoe ontstaat een tandvleesontsteking? 

Een tandvleesontsteking is zelden aan één oorzaak te wijten. Het ontstaat door een opstapeling van factoren, denk aan genetische aanleg, roken, geen optimale mondhygiëne, reuma of suikerziekte. De meest voorkomende oorzaak van de patiënten bij Mondzorg Sliedrecht is geen optimale mondhygiëne van het gebit waardoor er tandplak ontstaat. Ook roken is een oorzaak van tandvleesontsteking. Het vervelende aan tandvleesontstekingen is dat de persoon het zelf niet voelt. Goed onderhoud van uw gebit is dus van belang. 

Hoe wordt een tandvleesontsteking behandeld? 

Daar zit u dan op de stoel bij de mondhygiëniste. En dan…? Mondhygiënisten werken volgens een protocol. Zij zorgen voor een goed ontvangst van de patiënten en besteden veel tijd aan de voorlichting en communicatie wat er gaat gebeuren. Vervolgens wordt er een schema gemaakt waarin precies staat op welke plek en hoeveel millimeter de ontsteking is. Op basis van deze meting reinigen ze het tandvlees op de millimeter nauwkeurig. Mondhygiënisten reinigen onder het tandvlees, halen het tandsteen langs de wortel weg en halen zelfs een klein stukje van de wortel weg. Als de patiënt vervolgens zijn gebit goed reinigt en onderhoudt, binden die vezels zich weer aan elkaar en geneest de verdiepte ruimte. De reiniging wordt in één tot vier behandelingen gedaan. Na een periode van drie maanden moet de patiënt terugkomen en beoordeelt de mondhygiëniste of de genezing inzet.  

Kom ik er ooit nog vanaf?

Wanneer u eenmaal een diepe tandvleesontsteking hebt, komt u hier helaas niet meer helemaal van af. Het tandvlees kan namelijk de helft van de oorspronkelijke diepte + 1 millimeter herstellen. Is er dus bijvoorbeeld een tandvleesontsteking van 6 millimeter diep, dan kan deze tot 4 millimeter herstellen. Optimale gebitsverzorging is dus erg belangrijk om een tandvleesontsteking te voorkomen. De mondhygiënisten maken het gebit elk halfjaar preventief schoon. U blijft in het protocol om te voorkomen dat er weer een tandvleesontsteking ontstaat. 

Categorieën